Бамби (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бамби.

Бамби
Bambi
РежисьориДейвид Хенд
ПродуцентиУолт Дисни
СценаристиФеликс Залтен
В ролитеБоби Стюарт
Дони Дънаган
Харди Олбрайт
Джон Съдърланд
Пола Уинслоу
Питър Бен
Тим Дейвис
Сам Едуардс
Уил Райт
Ками Кинг
Ан Джилис
Фред Шийлдс
Стан Алегзандър
Стърлинг Холоуей
МузикаФранк Чърчил
Едуард Х. Плъм
Филмово студиоУолт Дисни Анимейшън Студиос
Премиера13 август 1942 г.
(САЩ)
Времетраене70 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Хронология
Бамби 2
Външни препратки
IMDb Allmovie
Бамби в Общомедия

„Бамби“ (на английски: Bambi) е американски анимационен филм на компанията Уолт Дисни. Премиерата му в САЩ е на 13 август 1942 г. Разпространител е RKO Radio Pictures. Това е петият филм от поредицата „Класически анимационни филми“ на Дисни (Walt Disney Animated Classics).

Създаден е по едноименния роман на Феликс Залтен от 1923 година. Впоследствие е направен филм „Бамби 2“, който представя ранните години на главните герои, преди събитията от втората половина на първия филм.

„Бамби“ получава три номинации за „Оскар“ – за най-добър звук, най-добра песен („Love Is a Song“) и оригинална филмова музика.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В гъсталака на гората се ражда малкият принц, еленчето Бамби, и животните се стичат да го видят и да поздравят майка му. Прохождащото еленче се сприятелява със зайчето Тропчо, а докато се учи да говори, среща още един приятел – малък скункс, когото нарича Цвете.

Майката на Бамби го завежда за първи път до поляната, като го предупреждава, че това красиво място може да бъде и опасно. Там еленчето се запознава с малката кошута Фелин и среща своя баща – най-дълголетния елен, почитан от животните като Цар на гората. Животните побягват от поляната, следвани от изстрели и Бамби за първи път научава за човека, който носи заплаха за тях.

Зимата започва с весели игри в снега с Тропчо, но продължава дълго и носи глад. Един ден Бамби и майка му излизат на поляната и откриват покарала трева – знак, че пролетта наближава. Докато се хранят, кошутата усеща, че наблизо има ловец и двамата побягват, следвани от изстрели, но само Бамби успява да стигне до дома. Открило, че е останало само, еленчето се лута из гората, търсейки напразно своята майка. Среща баща си, който му обяснява, че майка му вече няма да е до него и го отвежда със себе си.

Настъпва пролет и порасналият Бамби се събира отново с Тропчо и Цвете. Тримата са озадачени от поведението на другите животни и техният приятел бухал им обяснява, че това е любовната лудост. Макар първоначално да се заричат, че няма да се случи с тях, първо Цвете, после Тропчо си намират приятелки, а Бамби среща порасналата Фелин и двамата също се влюбват. Намесва се друг елен, който иска да отведе младата кошута със себе си, но Бамби успява да го пребори.

Същата нощ Бамби се събужда от миризма на дим и баща му обяснява, че трябва да бягат, защото в гората има човек. Бамби се връща за Фелин навреме, за да ѝ помогне да се спаси от преследващите я кучета. Самият той е прострелян, но баща му успява да го накара да се изправи на крака. Двамата се спасяват от пожара, обхванал гората, и стигат малък остров сред езеро, където са намерили убежище другите животни, сред които е и Фелин.

В края на филма горските животни отново се събират по хубав повод – Фелин е родила близнаци – братче и сестриче. Бамби и баща му заедно бдят от висока скала. Накрая старият цар бавно се оттегля в гората и Бамби остава сам на поста си.

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Ролите озвучиха[редактиране | редактиране на кода]

Роля Изпълнител
Малкият Бамби Борислав Божилов
Бамби Росен Русев
Малкият Тропчо Боян Абаджиев
Тропчо Даниел Ангелов
Малкото Цвете Момчил Иванов
Цвете Пламен Цветанов
Малката Фелин Стефани Дойчинова
Фелин Марина Димитрова
Майката на Бамби Светлана Смолева
Царят Елен Георги Тодоров
Бухал Тодор Димитров
Майка Зайка Ирина Маринова

Други гласове[редактиране | редактиране на кода]

Василка Сугарева
Гергана Обретенова
Надя Топалова
Ния Николова
Симона Нанова
Георги Николов
Здравко Димитров
Илиян Любенов
Момчил Иванов
Пламен Чернев

Хор[редактиране | редактиране на кода]

Гиргина Гиргинова
Диана Василева
Еделина Кънева
Емилия Иванова
Александър Господинов
Владимир Попов
Ненчо Балабанов
Никола Колев
Орлин Павлов
Тодор Георгиев

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Песен Изпълнител
Песен без край Боян Василев
Хор
Пролетен дъжд Хор
Пролетна песен Десислава Софранова
Хор
До теб аз вървя Емилия Иванова
Пламен Бейков
Хор
Песен без край (реприза) Хор

Българска версия[редактиране | редактиране на кода]

Обработка Александра Аудио (2005)
Режисьор на дублажа Василка Сугарева
Преводач Нина Гавазова
Музикален режисьор Десислава Софранова
Музикален асистент Цветомира Михайлова
Превод на песните Десислава Софранова
Цветомира Михайлова
Тонрежисьори на записа Виктор Стоянов
Пламен Чернев
Творчески ръководител Венета Янкова
Продуцент на българската версия Disney Character Voices International

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bambi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​